GSV De Sleutels organiseerde afgelopen zaterdag weer het Sleuteltoernooi. Met vierentwintig deelnemers uit het hele land, en zelfs uit België, was het zeer goed bezocht. Met het toernooi opende De Sleutels het 65-jarig jubileumjaar dat in 2024 gevierd wordt. Een extra feestelijk tintje verzorgde wethouder Fleur Spijker door haar enthousiaste betrokkenheid die ze toonde bij de prijsuitreiking.
De ontvangst begon met gebak. Vanuit Zuid-Limburg, Oost-Gelderland of Vlaanderen is het een heel project om ’s ochtends al om 9.00 uur in Leiden te zijn. Het toernooi vond plaats in Huis van de buurt Morschwijck, de vaste speellocatie van de Leidse Showdown-spelers.
Na de poulefase ontstond een verdeling over drie klassen. Zodoende konden alle spelers in de daaropvolgende rondes een maximaal aantal wedstrijden spelen. De wedstrijden werden geleid door ervaren scheidsrechters die ook vanuit het hele land aanwezig waren.
Het unieke van Showdown is dat de spelers allemaal gelijk zijn, ongeacht de mate waarin ze een oogafwijking hebben. Iedereen draagt een geblindeerde skibril, zodat iedere speler volledig op het gehoor is aangewezen. Je hoeft dus geen oogafwijking te hebben om Showdown te kunnen spelen. Voor wie echt slechtziend of blind is, heeft Showdown nog een extra bijzondere dimensie: achter de tafel ben je geheel zelfstandig, en speel je zonder hulp van anderen nodig te hebben.
De finale in klasse A werd gespeeld door regerend Nederlands kampioen Twan Kruis en Jeroen Tulp, speler van GSV De Sleutels. Jeroen won de eerste set, maar Twan trok de tweede set naar zich toe, al waren de verschillen klein. Zodoende moest een derde set de beslissing brengen. Door zijn solide verdediging en zijn geduldig variëren in het aanvalsspel trok Twan uiteindelijk de overwinning naar zich toe.
Wethouder Fleur Spijker verzorgde de prijsuitreiking. In een enthousiaste speech sprak ze haar waardering uit voor alle spelers. Ook bedankte zij de scheidsrechters en de vele andere vrijwilligers die niet alleen het Sleuteltoernooi, maar in het algemeen sporten mogelijk maken voor mensen met een beperking. Chauffeurs, begeleiders, ze zijn onmisbaar voor een leefbare samenleving. De wethouder sprak haar trots uit dat we in Leiden zo’n mooie vereniging hebben, en zegde toe deze kennismaking een vervolg te geven door het zelf eens te komen proberen.
Voor wie door een groeiende visuele of andere beperking bijvoorbeeld moeilijk meer kan tennissen of tafeltennissen, is kennismaken met Showdown helemaal geen gek idee. Bij De Sleutels wordt het recreatief gespeeld, maar ook op hoog niveau. Meerdere leden spelen in de Nederlandse top, waardoor er alle ruimte is voor talentontwikkeling.
Iedere vrijdagavond wordt er getraind in Huis van de Buurt Morschwijck. Wie wil komen kennismaken, is hartelijk welkom. Laat even weten als je wilt komen, aan Jim Pons, secretaris via 06 82 68 14 33 of per e-mail: gsvdesleutels@gmail.com. Kijk op de desbetreffende pagina voor meer informatie.
Foto 1 is van onze huisfotograaf Sem, de drie andere foto's zijn gemaakt door Emile van Aelst.
Vanuit het bestuur van GSV De Sleutels sluiten wij ons graag bij de woorden van de wethouder aan: grote waardering voor alle vrijwilligers, scheidsrechters en begeleiders die deze dag hebben mogelijk gemaakt. En niet te vergeten: Piet & Ieke, onze wedstrijdleiding!